O umetniku

(english)

“Treba biti dosledan sebi i svojoj muzici, čak i po cenu neuspeha.

Čovek mora da veruje u ono što radi da bi uspeo. Uspeo u kreativnom smislu, a ne u slavi.”

Kire Mitrev

     Ime i prezime : Kire Mitrev

     Umetničko ime: “KIM”

     Datum rođenja: 16.07.1948.

     Mesto rođenja: Bitola (Bitolj), Makedonija

Obrazovanje

-          1980. Specijalizirao na Berklee School of Music, Boston, USA” – “Scrole Scale”, aranžiranje i trombon u klasi Phil Wilson-a. Dobitnik Quincey Jones stipendije.

-          1968 – 1972. Diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, duvački odsek, instrument – trombon, u klasi profesora Vinka Valenčića.

-          1964 – 1968. Srednja muzička škola u Bitoli, R. Makedonija, glavni instrument – trombon.

-          1960 – 1964. Niža muzička škola u Bitoli, R. Makedonija, instrument – trombon.

-          1956 – 1960. Osnovna muzička škola “ Kiril i Metodi”, Bitola, R. Makedonija.

 

Karijera 

Od Bitole do Bostona

    Kire Mitrev je rođen u porodici muzičara amatera.  Otac i deda su svirali makedonski tradicionalni instrument – Gajde, i od njih potiče njegov talenat i interesovanje za muziku. Već od svoje pete godine počeo je da svira gitaru. Od jedanaeste godine, započeo je muzičku edukaciju u nižoj muzičkoj školi i sviranje trombona kao glavnog instrumenta. Muziciranje na trombonu i gitari mu je doprinelo oblikovanju svojeg muzičkog izraza. Svirajući izvornu makedonsku muziku u narodnim orkestrima kulturno – umetničkih društava, otkrivao je bogatstvo latentnih harmonija kojima obiluje makedonski folklor. Svirajući klasičnu muziku, gradio je stilski izraz nadahnut svojim senzibilitetom. Iz tog perioda, izdvajamo prve dve duže turneje, u okviru međudržavne i republičke kulturne razmene, u Bugarskoj i Sloveniji, na kojima je Kire Mitrev uspešno nastupao kao član narodnog orkestra KUD “Stiv Naumov” iz Bitole.

Dolaskom u Beograd, njegov muzički put i sama karijera, se dalje može podeliti u četiri perioda:

 

I period (1968 – 1979.)

    Dolaskom na studije Muzičke akademije u Beogradu, započela je njegova široka aktivnost. Sarađivao je sa RTB (Radio Televizija Beograd), PGP (Produkcija Gramofonskih Ploča), i koncertnim agencijama. Njegova glavna aktivnost u tom periodu je bila članstvo u tada najpoznatijem, Ansamblu Saše Subote, kasnije “One i Oni”. Glavna karakteristika ovog benda, koji je bio sačinjen od ritam sekcije i dva duvača, bila je – visoki profesionalizam i stručnost da radi najzahtevnije poslove. Bile su to koncertne turneje, festivali, televizijske emisije, serijal “Pesma leta”, modne revije itd. Ansambl je pored izvođenja sopstvene muzike, pratio na koncertima širom nekadašnje Jugoslavije, sve najpoznatije jugoslovenske pevače i goste iz inostranstva. Poznate su maratonske turneje po državama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u proseku 80 koncerata za 3 meseca na kojima je stečena enormna popularnost ali i prezentovana  tadašnja zemlja kroz međunarodnu razmenu i to preko 1.200 koncerata. Ansambl je snimio celokupnu produkciju dečije emisije koju su izvodili Minja Subota, Dragan Laković i Branko Milićević – Kockica. Najznačajniji period rada ansambla Saše Subote, bilo je predstavljanje Jugoslavije na gala koncertima UNICEF-a u Parizu, Den Hagu, Torinu itd. Rame uz rame sa ambasadorima dobre volje i velikim umetnicima:  Danny Kaye, Peter Ustinov, Josephine Becker, Petula Clark, Charles Aznavour, Gigliola Cinquetti, Richi e Poveri, Claudio Villa i dr. ansambl je svirao humanitarne koncerte pred predstavnicima država i kraljevskim porodicama.

    Od 1976. godine  dodeljen mu je status umetnika od strane Kulturne zajednice Beograda.

    U ovom period bio je član i solista Big Benda Radio Televizije Beograd, pod upravom Vojislava Simića i Zvonimira Skerla. Zapažen je njegov solistički nastup na Džez festivalu u Ljubljani.

II Period (1980 – 1988.)

    U period nakon specijalizacije na Berklee School of Music, otpočela je njegova  kompozitorska i aranžerska delatnost sa izuzetnim interesovanjem za elemente džeza. Da bi realizovao svoje muzičke  ideje, okupio je oko sebe najbolje džez muzičare. Tako je nastala grupa “KIM”, u kojoj je Kire Mitrev bio idejni i muzički vođa, kompozitor, aranžer, trombonista i muzički producent. Od samog početka, muzičku produkciju, kompozicije i aranžmane, prati izvanredna kritika i podrška svih medija. Ocenjeno je da se radi o grupi koja se ozbiljno bavi pronalaženjem svog sopstvenog stila i novog muzičkog izraza. Grupa je radila kao muzička institucija, kroz koju je prošlo mnogo muzičara i pevača, koji su kasnije, inspirisani radom i stečenim znanjem, napravili veliki pomak u vlastitoj karijeri. Stil muzike koju je grupa negovala mogla se okarakterisati kao džez – rok, kompozicije sa nestandardnom formom, a atraktivne muzičke deonice pratio je “Berklee moderan stil” aranžiranja. Za izvođenje aranžmana bila je potrebna vrhunska tehnika izvođača, po čemu se posebno izdvajala duvačka sekcija. Ovo je najzreliji period njegovog kompozitorskog i aranžerskog stvaralaštva. Iskustvo koje je godinama sakupljao, baveći se svim stilovima muzike, od klasike do džeza, i prestižne škole koje je završio, pomogli su mu da iskreira vlastiti stil. Sloboda izražavanja, improvizacija i bogatstvo harmonija u modusima (Starocrkvenim lestvicama), postal su novi izazov u njegovom daljem radu. U kontekstu bliske saradnje TV Beograda i TV Skoplja, a u cilju promovisanja autorske muzike Kire Mitrev-a, TV Skoplje je snimila ambiciozan šou za Jugoslovensku Radio Televiziju – JRT, posvećen grupi “KIM”. Specijalan gost, bio je eminentni makedonski trombonist – Kiril Ribarski. Šou je imao veliki uspeh u zemlji a bio je zapažen i u takmičarskom delu festival TV Ostvarenja u Montreu. Grupa “KIM” je sa velikim uspehom nastupala po festivalima u Jugoslaviji, imala je koncertnu kativnost kako u zemlji tako i u inostranstvu, i  izuzetnu zastupljenost na programima JRT. Dobitnik je i velikog broja prestižnih priznanja.

Nekoliko godina bio je solista jedinstvenog muzičkog pozorišta na Balkanu – “Pozorišta na Terazijama”. Ovo pozorište je bilo specifično po tome što je na svom repertoaru negovalo mjuzikle. Mjuzikle koje bih ovom prilikom izdvojili su sledeći: “ Neki to vole vruće”, “Priča o konju”, “Cigani lete u nebo”, “Volim svoju ženu”, “Poljubi me Kato”.

 

III Period (1989 – 1994.)

    U ovom periodu, Kire Mitrev započinje samostalnu karijeru u Zapadnoj Evropi. Postao je gostujući član, aranžer i trombonist poznatog orkestra iz Minhena – “John West & Singers” Big Band. Ovaj internacionalni big bend je bio sastavljen od najeminentnijih evropskih muzičara, među kojima je bio i naš proslavljeni trubač – Duško Gojković, kao i Benny Bailey i mnogi drugi. Ovaj orkestar je nastupao na najeminentnijim gala večerima Evrope kao što su: Berlinski filmski festival, Opera gala Študgart, Ciriški Mode Fest itd. Kire Mitrev je u okviru “John West & Singers” Big Band –a, sarađivao sa svetskim zvezdama  - Donna Summer, Shirley Bassey, La Toya Jackson, i mnogim drugima, a za ovaj bend je između ostalog, pisao je aranžmane i ostvario savremeni zvuk začinjen makedonskim folklorom.

 

IV Period (2000 – 2007.)

   U ovom periodu, Kire Mitrev je postao gostujući docent na visokoj džez i rok školi u Frajburgu –Jazz & Rock Schule, Freiburg, na katedri za trombone i dirigovanje kombo sastavima. Ova internacionalna škola je jedna od šest zvaničnih evropskih partnera “Berklee School of Music” iz Bostona, SAD. Ova škola sarađuje sa brojnim trenutno vodećim muzičarima sveta. Kire Mitrev je, prema svojim rečima,  ponosan što je svojim studentima, pored široke muzičke edukacije, uspeo da približi muziku sa naših prostora. Njegov rad u školi je ocenjen od strane profesora i studenata, kao visoko profesionalan, i smatra se da je veoma doprineo ukupnom razvoju škole u ovom period. Ova činjenica je potvrđena u pismu umetničkog direktora visoke škole – gospodina Bernharda Hofmana.

U saradnji sa svojim studentskim bendom “ Paragraph 10”, iz Bazela, Švajcarska, dobio je 1. Nagradu u Cirihu, na takmičenju džez škola koje je organizovala “Jazz and Rock School” Zurich. Takođe, ovaj bend je imao i nastup na prestižnom džez festival u Monreu (Montreux, Switzerland ).

Povodom 45 godina umetničkog rada, Produkcija Gramofonskoh Ploča – PGP RTS je objavila CD pod nazivom “ The Best Of Kire Mitrev”. Vreme je pokazalo da su tvrdnje koje su izneli dirigenti Miljenko Prohaska – RT Zagreb, i Jože Privšek – RT Ljubljana, o tome da je njegova muzika bila ispred vremena, sasvim tačne. Mladi muzičari i bendovi danas ponovo otkrivaju, slušaju i remiksuju njegovu muziku. Nekoliko kompozicija Kire Mitreva, u novim obradama, trenutno sun a visokim pozcijama postojećih top lista u zemlji, i emituju se intenzivno u medijima. Brojni su i sajtovi i klubovi fanova koji ne štede komplimente, kao na primer : “ Gde su bili Jamiroquai i Incognito, kada je Kire Mitrev bio na tronu?”

 

 

Umetnička dela (1980 – 1988. godine)


 

Grupa KIM

- 1980. LP “Ne zaista žurim” – KIM Band, u izdanju PGP RTB, ploča je prodata u SFRJ, SSSR, ČSSR. Kompozitor 6 kompozicija i arr. 6 aranžmana, solista natrombonu, muzički producent i vođa grupe.

- 1981. LP “Za Kim zvona zvone” – KIM Band, u izdanju PGP RTB, ploča je prodata u SFRJ, SSSR, ČSSR. Kompozitor 8 kompozicija i arr. 8 aranžmana, solista natrombonu, muzički producent i vođa grupe.

- 1984. LP “Plaćena da voli” – KIM Band, u izdanju PGP RTB. Kompozitor 9 kompozicija i arr. 9 aranžmana, solista natrombonu, muzički producent i vođa grupe.

- 1986. LP “The best of” – Obrade inostranih hitova u izvođenju KIM Benda, u izdanju PGP RTB. Aranžer 9 aranžmana, kompozitor, muzički producent i vođa grupe.

 

***

- 1982. LP “Frka” – Zdenka Kovačiček u izdanju Jugotona. Kompozitor 5 kompozicija i arr. 8 aranžmana, solista na trombonu.

- 1983. LP “Na oštrici brijača” – KIM i Dušan Prelević, u izdanju PGP RTB. Aranžer 8 aranžmana, kompozitor 2 kompozicije, solista na trombonu i muzički producent.

-           1982. LP “Mislim na tebe”- Pet Vita u izdanju PGP RTB, ploča je prodata u SFRJ. Aranžer 5 aranžmana, solista na trombonu i muzički producent.

-          Ansambl Saše Subote (1969 – 1979. godine) – 4 LP ploče izdate za Zavod za izdavanje muzičkih dela “Melodija”, autor više aranžmanai solista na trombonu. Nekoliko singl ploča snimljenih u SFRJ i SSSR.

-          Kompilacijske LP ploče sa Jugoslovenskih festivala zabavne muzike (1980 – 1988. godine) -Kompozitor 10 kompozicija i aranžmana, izvođač na trombonu.

-          Trajna muzika za Radio Beograd i radio stanice bivše Jugoslavije – Autor oko 100 kompozicija i aranžmana, izvođač na trombonu različitih muzičkih žanrova (džez, rok, pop, dečija muzika i namenska muzika).

-           “Tetovirana na srcu”- Ljiljana Vid,  Kaseta u izdanju ITMM 1999. godine. Kompozitor 6 kompozicija, aranžer 10 aranžmana, solista na trombonu i muzički producent.

 

Muzika za film i drame (1983 – 1986. godine)

-          “Daleko nebo” – TV film, muzika Ksenije Zečević, aranžman Kire Mitrev

-          “Lov na miševe”, TV Beograd – Reditelj Zoran Tanasković, muzika i aranžman Kire Mitrev.

-          “Dan, dani Nedžada K., TV Sarajevo – Reditelj Dušan Sabo, muzika i aranžman Kire Mitrev.

-          Nastupi u televizijskim emisijama na jugoslovenskoj i srpskoj radio televiziji i evropskim TV centrima (1969 – 2000. godine) – Oko 600 nastupa u različitim emisijama (šou programi, muzičke emisije, TV festivali)

 

 Nagrade i priznanja

 

-          Partitura godine – Kire Mitrevu za vlastitu kompoziciju “Teraj po svome” – KIM Band, Sarajevo 1981. godine, dodeljeno od strane RT Sarajevo. Iste godine, ista redakcija, proglasila je Kire Mitreva za “Kompozitora i aranžera decenije”!

-          Estradna nagrada Jugoslavije – Zagreb 1978. godine, dodeljena od strane Saveza radnika estradne umjetnosti Jugoslavije, za značajne ostvarene rezultate u stvaralačkom, društvenom i organizacionom radu – na širenju i unapređenju estradne umetnosti u Jugoslaviji.

-          Estradna nagrada Srbije – Beograd 1982. godine , dodeljena od strane Saveza estradnih umetnika Srbije u znak priznanja za unapređenje estradne delatnosti.

-          Povelja grupi “KIM” – Beograd 1981. godine, dodeljena od strane Udruženja muzičara i zabavne muzike Srbije.

-          1. Republička nagrada za Trombon na takmičenju muzičkih škola SR Makedonije – Bitola 1966. godine.

-          1. Republička nagrada za Trombon na takmičenju muzičkih škola SR Makedonije – Skopje 1967. godine.

-          Diploma za zvanje Umetnika instrumentaliste – Beograd 1976. godine, dodeljena od strane Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike SR Srbije.

-          1. nagrada za snimak kompozicije “Jugoslavija” – KIM Band, na festival radijskih big bendova, – Radenci 1981. godine.

-          Diploma Kire Mitrevu za učestvovanje na dečijem muzičkom festival “Do-Re-Mi” – Bitola 1978. godine.

-          Zahvalnica vokalno-instrumentalnoj grupi grupi “KIM” – Beograd 1981. godine, dodeljena od strane Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.

-          Zahvalnica grupi “KIM” – Split, SR Hrvatska, dodeljena od strane Festivalskog odbora zabavne glazbe – 1985. godine.

-          Nagrada za muziku TV drame: “ Dan, dani Nedžada K.”

 

    “Radujem se da je moja publika sa svih prostora bivše Jugoslavije, a najviše iz Srbije i Makedonije. Mogu sa ponosom izjaviti da moja muzika traje, i verujem da će trajati još dugo. To je muzika koja zbližava ljude, a to je najbolja nagrada za moj dugogodišnji rad.”

Kire Mitrev

(home) (vrh strane)