“Moja muzika, moj je stil!” – Politika Ekspres 25. jun 1981.godine

O muzici sa Kiretom Mitrevim

“Moja muzika, moj je stil!”

Trideset trogodišnji trombonista Kire Mitrev važi za jednog od najboljih domaćih instrumentalista. Kolege ga cene, svaki ansambl bi ga rado primio u svoje redove, a jedan je od dvojice Jugoslovena koji u džepu ima diplomu magistra čuvenog Berkli – univerziteta. Pre nepunih godinu dana osnovao je grupu “KIM”, za naše prilike neuobičajenu po postavci, specifičnu po muzici koju izvodi, priznatu od stručnjaka, ali neprihvaćenu u širim masama.

- Za mene je najvažnije da sam stvorio stil, kaže Kire Mitrev. – Dve godine sam pripremao prvi album kojim sam veoma zadovoljan. Uostalom, zar to ne potvrđuje dve prve nagrade za snimak na festivalu “Radenci 81”?

- Da li kod “KIMA” nešto ne štima?

- Sve je u redu, mi smo zadovoljni. Radimo kako najbolje znamo, kako želimo. Kako kaže jedna moja kompozicija – Teramo po svome.

Muzika na vašoj ploči je specifična, nije komercijalna, pa samim tim i tiraž nije previsok?

- Moja muzika je moj način izražavanja i ako me neko ne razume ja tu ne mogu ništa. Dvadeset godina izgrađujem svoj način razmišljanja, muziku tretiram kao umetnost i nemam nameru da pravim kompromise.

Poznato je da mnogi autori prave dve kategorije muzike. Jednu, za svoju dušu i drugu za publiku. Ako se afirmišu, kasnije uspevaju da plasiraju i onu “svoju” muziku.

Pišem već muziku za drugu ploču, a nameravam da je snimim tek iduće godine. Toliko je potrebno da jedna ideja ili bolje rečeno koncepcija sasvim sazri. U osnovi stvaram istu muziku, možda za nijansu jedenostavniju. Moj cilj je – praviti ozbiljnu, popularnu muziku poput onoga što radi “ABBA”. Oni su prihvaćeni u celom svetu, a istovremeno imaju repertoar i interpretaciju na najvišem nivou.

- U grupi imate devet članova, i verovatno imate problema sa organizacijom koncerata?

- Troškovi su veliki, ali se nadam da ćemo na jesen krenuti na turneju. Predlog je da sa nama krenu dva, tri vokalna solista. Ako se to ostvari publika u mnogim mestima imaće prilike da nas vidi i čuje na koncertu i tada najbolje proceni naše kvalitete.

D.Vesović

   (home)(media)(articles)