ttd – Muzička kutija – 11. mart 1985.godine

Muzička Kutija

Pravo je zadovoljstvo držati u rukama jednu domaću ploču koja zvuči poput onih koje nam stižu iz inostranstva. Grupa “KIM” nije novo ime domaćeg šou biznisa, a njihov treći LP “Plaćena da voli” predstavlja pravi izvor uživanja za sve koji se bave muzikom.

Osnovni problem sa “kimovcima” je što se njihova muzika na ovim meridijanima ne smatra komercijalnom; i njihove prethodne ploče su se odlikovale izuzetnim zvukom, aranžmanima i kvalitetnom interpretacijom. Ako je prodaja jedino merilo za sve ono što se dešava u diskografskom biznisu, oni su uvek bili nekako po strani. Rokeri ih nisu prihvatili u svoje redove, a za one sa “lakim notama” bili su isuviše “teški”. Kroz bend Kireta Mitreva prodefilovala je prava plejada muzičara. Sve su to bili izuzetni instrumentalisti.

U našoj muzici nije dobro ako bilo šta radiš mnogo bolje od drugih, “Kim” je to mnogo puta osetio. Ali, Mitrev je izgleda tvrdoglav momak. Grupa se u početnom periodu afirmisala i zahvaljujući kvartetu devojaka, koje su pevale vokale. Vremenom, njihov broj se smanjivao, tako da je ostala samo Silva Delovska, upravo najkvalitetniji glas od pomenute četvorke. Tačnije, sada nastupaju kao “Silva i Kim”.

“Plaćena da voli” je proizvod sačinjen od devet numera. Ekipa muzičara koja je učestvovala u realizaciji ove ploče je impozantna. To su pored starih saradnika Kireta Mitreva (Goceta Dimitrovskog i Enesa Mekića) Nenad Stefanović – Japanac (nenadmašan na basu) i klavijaturista Laza Ristovski. Sve je snimljeno u studiju “Akvarijus” uz pomoć Ratka Ostojića, koji je korektno obavio svoj posao.

Ovu ploču od drugih izdvaja produkcija i interpretacija. Duvači (kojima ova ploča obiluje) kod nas se susreću samo na retkim džez izdanjima. Vokal Silve Delovske je bolji od svih trenutno vodećih ženskih vokala na domaćoj rok sceni. Ako ste slušali ploče Dajane Ros, ili poslednji LP Tine Tarner možete ih uporediti, što se glasa tiče i sa Silvom Delovskom. Tekstovi su slabija strana ovog proizvoda, ali dok slušate, sasvim vam je svejedno o čemu Delovska peva. Od devet snimljenih pesama, treba izdvojiti samo tekst pesme “Žena od voska” koji je napisao Dušan Prelević. Potencijalni hit je “Singapur peva slobodnoj ženi”. “Moje muško” i balada “Žena od voska” su u najužem izboru.

Priprema: Srđan Marjanović

 (home)(media)(articles)